Австрия разхлабва мерките от 7 декември

0
104

Австрийските власти ще отворят от 7 декември училищата, магазините и музеите като част от решение за разхлабване на строгата карантина. Това съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц.

Той добави, че от тази дата ограничението за излизане няма да е валидно през целия ден, а само от 20:00 до 06:00 местно време. Ще може да се празнува Коледа и Нова година в компания, но с присъствието на максимум 10 души.

Всички салони за услуги, включително и изискващите близък телесен контакт – фризьори, масажисти, маникюристи – могат да приемат клиенти, осигурявайки за всеки задължителните 10 квадратни метра. Затворени остават фитнесите, къпалните и други съоръжения.

Променя се и режимът за влизане в Австрия: до 10 януари ще се степенува актуалната опасност от заразяване въз основа на броя на новите случаи в другите държави и ще се определя степента на опасност за конкретната страна. Всички райони със стойност над 100 новозаразени на 100 000 души ще се категоризират като рискови. Хората, които влизат в Австрия от рисков район, ще се подлагат на 10-дневна карантина. След 5 дни може да се направи Пи Си Ар тест и при негативен резултат карантината да бъде прекратена.

Правителството предвижда финансова подкрепа. Браншовете, засегнати от мерките, ще получат като компенсация 50 процента от оборота, реализиран миналата година, а след 31 декември догодина ще им бъдат възстановени т. нар. твърди разходи.
Строгата карантина в Австрия е ефективна и с нейна помощ е възможно да се ограничи ежедневното нарастване на броя на хората, заразени с коронавирус, мотивира решението Курц и апелира хората да не се отказват от мерките.