Минимум 2 дози ваксина срещу Covid-19, не липсват и странични ефекти

0
837

За да се формира пълноценен имунитет ще е необходимо да се направят поне две инжекции с ваксина срещу Covid-19.

Това пише „Нюзуик“, позовавайки се  на данни на Американската медицинска асоциация. Експертите предупреждават също, че всяка ваксина срещу коронавирус може да причини неприятни, но временни странични ефекти, които не са опасни за здравето и живота.

Счита се, че ваксините „Moderna“ и „Pfizer“, прилагани в две дози на интервали от около един месец, са до 95 процента ефективни при осигуряване на имунитет срещу SARS-CoV-2.

При опити с ваксината „Moderna“ единственият често срещан „тежък“ страничен ефект, наблюдаван след първата доза, е болка в мястото на инжектиране, която се наблюдава при 2,7% от пациентите. След втората доза най-честата сериозна нежелана реакция е умората, която се наблюдава при 9,7% от участниците. Мускулната болка е изпитвана от 8,9%, а системната болка – 5,2%. Други 4,55 съобщават за главоболие.

Подробности за безопасността на ваксината „Pfizer“ все още не са публикувани, но „BioNTech“ разкри, че ваксината не представлява сериозен риск за здравето. Предварително беше показано, че най-честите нежелани реакции са умора и главоболие, които се наблюдават при по-малко от 4% от участниците след втората доза.