Почитаме основателя на Ивановския скален манастир

0
основателя на Ивановския скален манастир

С утринно богослужение  и архиерейска света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от енорията в Катедралния храм „Св. Троица“ в Русе ще бъде почетена паметта на Св. патриарх Йоаким І. Този български светец е личност, изиграла ключова роля в историята на Средновековна България, на Българската православна църква, и е пряко свързана с историята на русенския край.

Средновековният български монах Йоаким е основател и първи игумен на Ивановския скален манастир „Свети Архангел Михаил“, 800 години от създаването на който се навършват тази година. Той се посветил на Бога още през младежките си години, установил се в един от манастирите на Света гора.

След като прекарал там много години, Йоаким напуснал Света гора и се отправил към родината. Предпочел едно място край река Дунав, близо до село Красен, където се установил с трима ученици. В живописния пролом на река Русенски Лом Йоаким си изсякъл малка скална църква, където преуспявал в монашеските подвизи. Славата на смирения аскет се носела по цялата българска земя: сам цар Иван Асен II чул за подвизите му и отишъл да му се поклони. По всичко изглежда, че оттогава съществувала трайна духовна връзка между двамата – един летопис твърди, че Йоаким бил много смирен и преподобен в методичното учение духовен отец на Иван Асен II. Сигурно е и това, че царят си заминал от пещерата духовно изцелен, но не забравил да прояви обичайната си щедрост. Той дарил стареца с много злато. Наети били работници, които изсекли в скалите голяма църква в името на архистратега Михаил – днешната “Затрупана църква” при Иваново. Скоро на това място бил построен голям скален манастир, в който се приютили множество иноци – Йоаким неуморно ги посвещавал в божественото учение и ги направлявал в монашеско бдение.

По-късно Йоаким, заедно с Цар Иван Асен ІІ успяват да върнат България от Католицизма в лоното на Светото Православие.

През 1235 г., на събор в Лампсак в Мала Азия е провъзгласено възстановяването на Автокефалността на Българската Патриаршия с център Търново. Пръв неин патриарх станал именно Свети Йоаким.